vakantiepark zijpersluis noord holland

Holidaypark Zijpersluis

Medemblik is een klein stadje met een groot verleden. Het is al meer dan 700 jaar oud en heeft sinds 1289 stadsrecht. In de loop der jaren werd het al snel een van de belangrijkste handelssteden van Nederland. Zo wilde b.v. Napoleon in Medemblik een krijgshaven bouwen; de plannen lagen al klaar,  maar zijn nooit uitgevoerd. Vandaag de dag herinneren nog steeds de rijk versierde huizen in de binnenstad aan die gouden jaren.

Na het indammen van de Zuiderzee in 1923, doormiddel van de afsluitdijk, onderging Medemblik hetzelfde lot als de andere Zuiderzee stadjes/dorpjes: het werd er stiller. De traditionele werkzaamheden (handelen en vissen) spelen door het indijken van de Zuiderzee geen belangrijke rol meer: het zoute water van de Zuiderzee werd zoet water van het IJsselmeer en de zeehaven werd een jachthaven.

Vandaag de dag is Medemblik een internationaal watersportgebied. Zeilers uit alle delen van de wereld komen hierheen, omdat de watersport mogelijkheden hier groot zijn. Toch is Medemblik door deze omstandigheden gewoon gezellig en interessant gebleven, kijk maar naar de prachtige oude huizen, de mooie haven en de gezellige restaurantjes.

 

Kasteel Radboud

Het kasteel werd gebouwd omstreeks 1288 door graaf Floris V van Holland als een dwangburcht ter beveiliging van het toen aan het graafschap Holland onderworpen Westfriese gebied. Dit is de enige van de vijf Westfriese dwangburchten die gespaard is gebleven. In 14de en 15de eeuw werd het kasteel gebruikt als gevangenis. Sinds de 17de eeuw werd de voorzijde van het kasteel gesloopt om het puin te gebruiken voor versterking van de Zuiderzeedijk. In de 19de eeuw was er nog slechts een hoektoren over. De overblijfselen werden in 1890 gerestaureerd door dr. P.J.H. Cuypers die er een neogotisch gebouw van maakte met twee haaks op elkaar staande vleugels met torens op de oude grondslagen. Bij die gelegenheid kreeg het de naam Radboud, naar een legendarische Friese koning uit de achtste eeuw, die hier wellicht een versterking heeft gehad.

 

In 1937 zijn de grachten weer uitgegraven en de oorspronkelijke contouren aangeduid in een parkaanleg. Sinds de restauratie van 1962 is het kasteel weer grotendeels in de oorspronkelijke vorm teruggebracht. In het interieur twee laatgotische schouwen (15de eeuw) en een renaissanceportaal (ca. 1550).

Thans is het kasteel ingericht als een museum met permanente en tijdelijke tentoonstellingen.

Voor meer informatie klik hier.

Stoomtreinmuseum

De historische stoomtram verbindt de steden Hoorn en Medemblik door middel van de origineel aangelegde treinrails uit het midden van de eerste helft van de 20ste eeuw. Niet alleen de locomotieven en wagons stammen uit deze tijd, maar ook de rails en nog andere bezienswaardigheden (b.v. de stationsgebouwen en de overgangsbeveiligingen) langs het traject komen voort uit oude treinverbindingen vanuit heel Nederland.

 Het station van Twisk is de eerste, die compleet gerestaureerd werd, de andere stations en sporen zullen volgen. Geniet van de treinreis naar Hoorn via de stations Opperdoes, Twisk, Abbekerk, Benningbroek, Wognum, Zwaag en Blokker en van de sfeer die deze originele spoorbaan uit 1926 uitstraalt.

 

In Hoorn vindt u het stoomtrammuseum alwaar u o.a. de restauratiewerkzaamheden van de locomotieven en wagons van dichtbij kunt bekijken. U kunt zien welke vooruitgang deze uitvinding van voortbewegen voor het hele land met zich mee bracht. In de eerste helft van de vorige eeuw waren de vele kleine privé spoorbanen en stations soms de enige manier om de volgende stad of dorp (daarmee ook de markten) te bereiken. Neem plaats op een van de houten banken in een van de wagons en laat u al tuffend door het mooie landschap vervoeren. De stad Hoorn is ook een belevenis om te bekijken. De stoomtrein start elk jaar begin April en eindigt eind Oktober.

Voor meer informatie klik hier.

 

 

 

 

 

Aan het IJsselmeer tussen Medemblik en Wervershoof ligt het monumentale stoomgemaal "Vier Noorder Koggen". Het werd gebouwd in 1869 om het overtollige water uit de polders naar de toen nog Zuiderzee te pompen.

Sinds 1986 is hier het unieke "Nederlands Stoommachinemuseum" gehuisvest. Het museum bewaard, voor het merendeel bedrijfsklaar, een grote collectie stoommachines uit scheepvaart en industrie, en toont hen veelal onder stoom werkend aan het publiek. Een van de oude ketels, de hoofdmachine en de pomp zijn nog steeds in werkbare staat aanwezig zodat het gemaal in noodgevallen nog steeds water kan verpompen, hetgeen in Oktober 1998 ook is gebeurd.

 

Vrijwilligers bedienen machines, geven demonstraties en leiden rond. Als de kolengestookte ketel in gebruik is mogen kinderen de stoker helpen. Zij krijgen dan als herinnering een "stookdiploma".

Achter het stoommachinemuseum bevindt zich nog een ouderwetse smederij, waar u de verschillende smederijtechnieken kunt zien. Hier vinden zeer vaak verschillende demonstraties met bijzondere aandacht voor de kinderen plaats. Het stoommachinemuseum is geopend vanaf eind Februari begin Maart.

Voor meer informatie klik hier.

 


Midden in Medemblik ligt het lekkerste museum van Nederland: het bakkerijmuseum “De Oude bakkerij”.

Hier wordt nog gebakken volgens de oude recepten en regels uit de bakkerij. De bakker maakt daarbij gebruik van oude werktuigen, die u in het museum  tegenkomt. Hij werkt met een groot assortiment speculaas-, taart- en chocoladevormen, bakkerskarren en –manden, grondstoffen en machines. Natuurlijk ontbreekt ook de historische bakkerswinkel niet, er zijn drie verschillende winkeltjes uit grootmoeders tijd. Ook kunt u in het museum een verzameling marsepeinvormen bezichtigen van de bekende uitvinder Carel van Laere
 

.

Door de uitvindingen van deze Carel van Laere maakte de wereld van de banketbakkers in de vijftiger jaren een grote revolutie mee. Deze marsepeinvormen worden regelmatig door de bakker gebruikt. Het museum geeft een goede indruk van de veranderingen in de bakkerswereld door de loop der jaren.

De bakker is altijd aanwezig en kan u alles vertellen over de lekkernijen die er gebakken worden. Wanneer u door al dat lekkers trek heeft gekregen wordt er na de rondleiding door de bakkersvrouw een kopje koffie geschonken met een vers koekje.

Voor meer informatie klik hier.