vakantiepark zijpersluis noord holland

Holidaypark Zijpersluis

no english translation Den Helder

 

 

Den Helder is de meest noordelijke stad van de provincie Noord Holland op het vaste land en heeft ± 60.000 inwoners. Den Helder is zeer bekend om zijn haven, marine en visserijvloot en heeft een zeer boeiende geschiedenis.

Den Helder is ontstaan op het voormalig eiland Huisduinen rond het jaar 1500. Het was een vissersdorp. Tot ver in de 19 de eeuw was Den Helder het centrum van de Nederlandse walvisvaart. Door de strategische ligging van Den Helder aan de ingang van de toenmalige Zuiderzee, waar de bloeiende handelssteden als Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen gevestigd waren, is op Den Helder altijd het militaire belang gevestigd geweest. 
Napoleon noemde het " het Gibraltar van het noorden " en liet tijdens zijn bezetting tal van forten bouwen om een invasie over zee te voorkomen. Deze " vesting van het noorden " is nog voor een gedeelte door de Nederlandse marine in gebruik ( Fort Erfprins ). Een ander fort ( Fort Kijkduin ) werd grondig gerestaureerd en dient tegenwoordig als museum.
In 1949 heeft de Nederlandse regering besloten om de haven van Den Helder te vergroten om op deze wijze de hele Nederlandse marine centraal onder te brengen. Den Helder werd op deze wijze bekend als marinestad. Maar Den Helder is veel meer dan allen marinestad. Zo treft u o.a. een moderne visafslag aan ( een van de modernste van Europa ), bezienswaardige inkoopmogelijkheden, vele restaurants alsook vele interessante bouwwerken en musea. Meer over Den Helder en zijn geschiedenis kunt u lezen op de website van de gemeente Den Helder.


Bezienswaardigheden

                  

 

Ingang met kanon

Onderaardse trap metgietijzeren trap

De glazen tunnel

Aquarium in het Noordzeeaquarium

 

Fort Kijkduin - Het spannendste fort van Nederland

De Franse keizer Napoleon heeft bij een van zijn bezoeken aan Den Helder de opdracht tot de bouw van fort Kijkduin gegeven. Waarom hij dit wilde en alles wat er voor en na Napoleon met deze omgeving is gebeurd, dat alles kunt u bezichtigen in het fort Kijkduin. Naast de rondleidingen die in het fort worden gegeven is er ook een permanente tentoonstelling over allerlei wetenswaardigheden en de geschiedenis van het fort.

Bij de restauratie van het fort heeft men een aquarium in de gewelven gebouwd die uniek is in Europa. Ook beschikt het fort over twee restaurants met buiten terrassen. Daar kunt u genieten van het fantastische uitzicht op het eiland Texel, de Noordzee en het natuurgebied " Grafelijkheidsduinen ".

Het fort

Het fort bood vroeger onderdak aan ± 700 soldaten. Veel van de ruimten zijn in de originele staat heringericht. De binnenkant van het fort bestaat uit acht gewelven. In twee ervan is het zeeaquarium ondergebracht, in de andere gewelven is het museum te bezichtigen. In dit museum kunt u de geschiedenis van fort Kijkduin herbeleven. In het eerste gewelf treft u een prachtige impressie aan van de invasie over zee van Engelsen en Russen in het jaar 1799. Ook over het bezoek van Napoleon in het jaar 1811 is er veel te zien. Verdere hoogtepunten zijn o.a. de wapenkamer, de kruitkamer en de later ingerichte telefoonruimte van waaruit de bevelen kwamen om de vuren. Midden op het fort is een gietijzeren koepel geplaatst in het jaar 1897. Vanuit de koepel heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving van het fort. 

Het zeeaquarium 

Niet alleen het fort maakt fort Kijkduin tot een bijzondere attractie. In het moderne noordzeeaquarium zijn bijna alle vissen en dieren die in de Noordzee leven te bezichtigen. Deze dieren zijn in meerdere bassins ondergebracht. Bijzonder zijn wel het getijde en het roggen bassin. In het roggenbassin kunt u zelfs de roggen aaien. Daarnaast treft u ook een tentoonstelling aan over de geschiedenis van de Nederlandse walvisvangst. Een skelet van een op de Nederlandse kust gestrande walvis kunt u hier bezichtigen. 

De grootste attractie is wel de 15 mtr. lange glastunnel. U loopt letterlijk tussen de in de Noordzee levende dieren door slechts gescheiden door een glaswand en 250.000 liter. zeewater, de haaien inbegrepen.

Meer over fort Kijkduin en het noordzeeaquarium kunt u bezichtigen op de website van fort Kijkduin.

     naar begin bezienswaardighedenHet marinemuseum - vijfhonderd jaar Nederlandse marine

Nederland beschikt al ruim vijfhonderd jaar over een goed georganiseerde zeemacht. Zijn voortgebrachte persoonlijkheden en hun militaire successen worden in het marinemuseum toegelicht. Ook kunt u zich op de hoogte stellen over de technische ontwikkelingen bij de marine alsook over de leefwijze van de zeemannen aan boord van hun schepen.

De doorlopende tentoonstelling in het museum laat u de geschiedenis van de marine zien tot aan de actieve inzet in het voormalig Nederlands - Indië tijdens de Korea oorlog. Hier ontmoet u grote Nederlandse zeehelden zoals Michiel de Ruyter die vele zeeslagen heeft gewonnen. Jan van Speyk die zijn schip met de hele bemanning de lucht inblies om gevangenschap door de opstandige Belgen te voorkomen. Karel Doorman, die een zeemansgraf vond in de oorlog tegen Japan. U ziet de wapens waarmee zij vochten, de uniformen die zij droegen, de borden waaruit zij aten en de oorkonden die zij kregen voor hun heldendaden. Maar ook de moderne marine komt niets tekort. Op een grootbeeldvideoscherm kunt u zien waarmee de marine tegenwoordig allemaal mee bezig is en in welk gebied.

Op loopafstand van het museum bevindt zich de oude " Rijkswerf Willemsoord". Hier treft u een tentoonstelling aan over de onderhoudssector van de marine. Deze is in drie delen onderverdeeld nl. de Rijkswerf zelf, De bewapeningsafdeling van de marine en de afdeling elektronica en optische apparatuur. Vertelt word in woord en beeld hoe de werf zich heeft ontwikkeld vanaf 1792 toen nog met een natuurlijk droogdok tot deze in 1994 werd vervangen door een nieuwe werf. U kunt zien hoe de schepen werden gerepareerd, kanonnen gebouwd werden en waarmee de schepen werden bewapend en ook hoe de technische ontwikkelingen de marine hebben beïnvloed.

 Een hoogtepunt bij een bezoek aan het museum is een bezoek brengen op een van de drie te bezichtigen schepen. Het ramschip Schorpioen uit het jaar 1868, de mijnenveger Abraham Crijnssen uit het jaar 1936 en de onderzeeboot Tonijn uit het jaar 1966. Zo kunt u zich inleven hoe het leven aan boord van een schip was en hoe de 67 bemanningsleden van de Tonijn moesten leven met zo velen in een zo kleine ruimte.

Meer over het marinemuseum kunt u bezichtigen op de website van het museum.

   naar begin bezienswaardigheden


 

Michiel de Ruyter

Tonijn

Schorpioen


Het nationaal reddingsmuseum "Dorus Rijkers"

Dorus Rijkers (1848-1928) was een van de beroemdste Nederlands redders op zee.

Hij was kapitein op meerdere reddingsboten in Den Helder en hij heeft 38 succesvolle reddingsacties uitgevoerd waarbij hij 487 schipbreukelingen heeft gered. Tegenwoordig draagt het nationaal reddingsmuseum zijn naam. Het museum belicht het maritieme reddingswezen en de veiligheid op zee door de eeuwen heen. Originele reddingsboten, foto's, reddingsmateriaal, schilderijen, scheepsmodellen, films en nog veel meer vertellen u de verhalen over scheepsrampen en reddingswerkers door de tijden heen.

Een bijzondere attractie voor jong en oud is de brugsimulator. Op deze nagebouwde brug waant men zich aan het stuurwiel van een reddingsboot op zee bij zwaar weer.

Meer informatie over het reddingsmuseum vindt u hier.

    naar begin bezienswaardigheden

 

Meer bezienswaardigheden


Het Käthe Kruse Poppenmuseum:

Dit museum is ontstaan uit de privé verzameling van Tiny Riemersma. Zij verzamelde de originele Käthe Kruse poppen. Het zijn drie etages vol nostalgie en er zijn ca. 400 poppen te bezichtigen. U treft er vier generaties speelvoorwerpen onder een dak aan.
 


Het lichtschip no. 10 "Texel":

Het laatste lichtschip beëindigde zijn dienst in Nederland in 1994. Ter herinnering aan deze drijvende vuurtoren werd het lichtschip " Texel " tot een drijvend museum omgebouwd. Op het schip kunt u kennismaken met de techniek en de geschiedenis van de lichtschepen, alsook met de weinige levensruimte die er aan boord was voor de bemanning. Een mooie foto tentoonstelling over de lichtschepen langs de west Europese kust en de verschillende ontwerpen treft u in dit museum aan. 

Meer informatie over het lichtschip vind u  hier.