vakantiepark zijpersluis noord holland

Vakantiepark Zijpersluis

Molens, kaas, tulpen, klompen en natte voeten dat is wat een willekeurige buitenlander over Nederland kan vertellen. En U? Heeft u wel eens een molen bezocht of op klompen gelopen? En wat kan u over Nederland vertellen?

In de buurt van park Zijpersluis zijn genoeg activiteiten om al het authentieke van Nederland te ontdekken.

Park Zijpersluis staat in de polder Zijpe en is al sinds 1553 ingepolderd.

Meer over de Zijperpolder is te vinden in een klein gratis museum in Schagerbrug. www.zijpermuseum.nl

Rond park Zijpersluis zijn een aantal poldermolens te zien. Ook windmolens hebben een plekje gevonden langs het Noord-Hollands kanaal. Wilt u een poldermolen van binnen bekijken dan bent u welkom bij de museummolen te Schermerhoorn. De werking van de molen is in deze museummolen visueel goed te volgen. Ook de sfeer rond het wonen, werken en leven in/met poldermolens is hier op uitstekende wijze tentoongesteld.

Tegenover Park Zijpersluis staat een voor dit gebied karakteristieke stolpboerderij. Al fietsend rond park Zijpersluis zult u er nog meer tegenkomen!

Boerderij_bollen1 West-Friese_markt_Schagen

 

De waker, de slaper en de dromer. Is dit een stukje van Youp van ’t Hek of zijn het dijken die de Zijperpolder beschermen? Het antwoord op deze vraag is te vinden in de dijk te kijk een (gratis) museum bij de Hondsbossche Zeewering te Petten. Na het bezoeken van het museum is het een heel klein stukje lopen naar het strand. Voor een strandwandeling of een lekker kop chocolademelk bij de strandtent Zee & Zo.

Elke donderdag is de West-Friese folklore (lees: klederdracht) in Schagen te bewonderen. Er is dan ook een gewone markt. Wilt u weten hoe deze mensen vroeger leefden dan kunt u in Schagen de museumboerderij bezoeken.

De beroemde oudste en grootste kaasmarkt  ter wereld is in de zomermaanden elke vrijdagochtend in Alkmaar. Alkmaarders worden daarom kaaskoppen genoemd. Wilt u meer weten over kaas en kaasmaken ga dan naar het Kaasmuseum.

In Alkmaar is ook de beste en oudste klompenwinkel van Nederland.

Dan hebben we nog de tulpen! In april en begin mei zijn er in de Zijpe talloze tulpenvelden te bewonderen. Het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld ligt namelijk in de Zijpe!

Voor activiteiten zie: www.bloeiendzijpe.nl                                                        

Tip: bekijk dan ook de bloemenmozaïeken in Breezand/Anna Paulowna.

Over de geschiedenis van deze omgeving valt nog veel meer te vertellen…

Stolpboerderijbrug_St-Maartensbrug1 boerderij_molen_berm1