vakantiepark zijpersluis noord holland

Vakantiepark Zijpersluis

Nuwendoorn_Floris_V_Park_Zijpersluis
Floris_V

1296... Iedereen (boven de 40) kent dit jaartal. De Middeleeuwen is toch een van de spannendste periodes van de geschiedenis. Naast het Muiderslot heeft Floris V ook de opdracht gegeven om vijf andere kastelen te laten bouwen om tegen de West-Friezen te strijden te trekken.

  • Slot Wijdenes: geen overblijfselen.
  • Kasteel Radboud: (ook bekend als kasteel Medemblik 35 km) Deze burcht ligt op een goed verdedigbare plek en is aan drie kanten omringd door het IJsselmeer(vroeger Zuiderzee). Kasteel Radboud is voor een groot deel bewaard gebleven en is een zeker bezoek waard.
  • De Nuwendoorn: Fundamenten van dit kasteel liggen dichtbij park Zijpersluis (4 km) bij het plaatsje Eenigenburg. Er is een uitkijktoren op een van de fundamenten van de torens gebouwd om de bezoekers een beter beeld van het kasteel te geven.
  • De Middelburg. Er zijn geen overblijfselen van dit kasteel meer te zien.
  • De Nieuwburg: Alleen de fundamenten zijn nog te zien. Combineer het bekijken van deze fundamenten met een wandeling door het Noord-Hollandse landschap 'de Zes Wielen' of met een bezoek aan het golfslagbad 'de Hoornse Vaart' te Alkmaar. De auto kan gratis bij het Zwembad geparkeerd worden.

Alle burchten lagen op of naast de de zogeheten 'West-Friese Omringdijk'. Dat was/is een dijk die als een rondje om het gebied heen ligt. Er wordt beweerd dat dit een ander project was van Floris V, de dijk moest overstromingen in het gebied voorkomen. Floris had inmiddels veel kennis van waterbeheer.

Kasteel_Radboud

De_Nuwendoorn_Eenigenburg